Pizza daniem na niemal każdą okazję

wpis w: Bez kategorii | 0

Słoneczna Italia jest krajem, w którym powstało wiele niezwykle smacznych dań do przygotowania, których potrzeba bardzo niewiele składników. Takim daniem jest między innymi pizza. Korzenie tej potrawy sięgają starożytnego Rzymu. Przez wieki pizza była daniem najuboższych. Pomidory zaczęto do niej dodawać dopiero po wielkich odkryciach geograficznych. Karierę danie to zaczęło robić po wizycie w Neapolu królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej. Wraz z włoskimi emigrantami pizza dotarła za ocean. Dzisiaj jest daniem znanym i popularnym pod każdą szerokością geograficzną. Również w Polsce nie brakuje pizzerii i amatorów tego dania.

Pizzę może zjeść każdy

Bardzo smaczną pizza Warszawa mogą zjeść nie tylko mieszkańcy Warszawy, ale także liczni odwiedzający ją krajowi i zagraniczni studenci. W każdej pizzerii na klientów czeka menu, w którym znajdą co najmniej kilka wariantów tego włoskiego przysmaku. W menu nie może zabraknąć klasycznych wariantów: pizzy Margherita, marinara, capricciosa, quattro fromaggi (cztery sery), quattro stagioni (cztery pory roku). W większości warszawskich pizzerii goście mogą także zamówić cieszącą się ogromną popularnością pizzę po hawajsku. To pizza, na którą przepis został wymyślony w Kanadzie. Jest to jedna z pierwszych wersji pizzy o słodkim smaku.

Pizza daniem na niemal każdą okazję

Składniki na pizzę

We Włoszech na wierzchu drożdżowego placka znajduje się trzy, maksymalnie cztery składniki. Ciasto na pizzę powstaje tylko z mąki, wody, drożdży i soli. Do przygotowania ciasta używana jest specjalna mąka typu 00. W najlepszych pizzeriach w Polsce taką mąkę sprowadza się z Włoch. To, co znajdzie się na wierzchu placka bardzo często zależy od kulinarnej wyobraźni kucharza. Pizza Margherita jest daniem uznanym przez Komisję Europejską za tradycyjne i chronione certyfikatem TSG. Oznacza to, że powinna być przygotowana nie tylko z mąki typ 00, ale także z pomidorami odmiany San Marzano. Na wierzchu pizzy Margherita nie może zabraknąć także bazylii. Gotowe danie podaje się skropione oliwą.

Więcej na https://www.pizzadominium.pl/

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *