Follow Us

Pizza w kilku odsłonach

Pizza w kilku odsłonach

Pizza jest jedną z najbardziej znanych przekąsek – dań typu fast food, która z Włoch rozprzestrzeniła się niemal na cały świat. Podają je i włoskie pizzerie w Rzymie, Neapolu czy we Florencji, jak i knajpki i bary w Lublinie (https://www.pizzadominium.pl/lokale/lublin-c-h-atrium-felicity). Pizza przygotowywana jest też samodzielnie w domach – na blasze, a także na kamieniu do pizzy. Sprawdźmy, jakie może mieć ona odsłony.

Pizza w kilku odsłonach

Klasyczna neapolitana

Pizza neapolitańska jest typową pizzą włoską, która ma cienkie ciasto i lekko chrupiące brzegi. Przyrządzana jest w barwach narodowych, z dodatkiem czerwonego sosu pomidorowego, białej mozzarelli oraz zielonej bazylii. Jako duma narodowa Włoch pizza Neapolitana jest znakiem firmowym, chronionym patentem. Serwuje się ją wyłącznie lekko skropioną oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Pizza sycylijska

Odmianą pizzy włoskiej jest pizza sycylijska – zupełnie inna niż neapolitańska. Różni się już na pierwszy rzut oka, ponieważ jest kwadratowa i przygotowuje się ją na grubym, puszystym cieście, obowiązkowo z czarnymi oliwkami.

Pizza bianca

Biała pizza, czyli pizza bianca jest popularna również we Włoszech. W Polsce serwuje się ją rzadko. Charakteryzuje się tym, że nie ma na niej sosu pomidorowego, a sos w kolorze białym, przygotowywany na bazie mleka. W Rzymie można spotkać się w restauracjach z ofertą na pizzę bianca, która w istocie jest zapieczonym chlebem z dodatkiem oliwy z oliwek i soli.

Pizza amerykańska

Nazywana również pizzą americana lub amerykańską pizzą jest szczególnie puszysta, serwowana na grubym cieście drożdżowym, z chrupiącymi brzegami i dużą liczbą różnego rodzaju dodatków.

French bread

Zamiast pizzy we Francji masowo w restauracjach i barach przygotowywana jest jej wariacja na chlebie. Bochenek krojony jest wzdłuż, smarowany sosem pomidorowym, a następnie układa się na nim ser i inne dodatki, m.in. szynkę.

Pizza Chicago-style

Szczególnie chrupiąca pizza pieczona w głębokim naczyniu żaroodpornym. Ma bardzo wysokie na co najmniej kilka centymetrów brzegi i dużą ilość sosu pomidorowego. Przypomina nieco wysoką tartę.

Calzone

Pizza calzone jest serwowana także w polskich lokalach i ma ona postać pizzy w kształcie dużego pieroga. W jego wnętrzu znajdują się typowe dodatki do tego dania i stopiona mozzarella.

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz