Skąd przywędrowała pizza, którą znamy?

wpis w: Informacje | 0

Pizza to jedno z najsłynniejszych dań na świecie. Gdziekolwiek pojedziemy w Europie czy w Ameryce Północnej, tam znajdziemy restauracje, gdzie daniem głównym będzie właśnie pizza. Grochów, Bielany czy Ursynów, w każdej dzielnicy Warszawy znajdują się restauracje serwujące ten rodzaj potraw. Skąd jednak wzięła się pizza w naszym kraju?

Prapoczątki pizzy sięgają starożytnej Grecji

Wtedy jednak potrawa ta mało przypominała pizze, którą dziś możemy kupić w restauracjach. Były to cienkie placki, które następnie maczano w oliwie i posypywano ziołami. Z Grecji pizza przeniosła się do Włoch. Tam nadano jej okrągły kształt, a kiedy w Europie pojawiły się pomidory, to naniesiono na pizze sos, zrobiony z tych warzyw. Pizza stała się sławna dopiero za sprawą królowej Małgorzaty, na której część zrobiono słynną dziś pizze Margheritę.

Skąd przywędrowała pizza, którą znamy?

Jednak zanim pizza dotarła do Polski, to wpierw odwiedziła Stany Zjednoczone

Tam trafiła wraz z milionami emigrantów ekonomicznych, którzy opuszczali będące w kryzysie gospodarczym Włochy i szukali swojego szczęścia za oceanem. Amerykanie, odkrywszy pizze, nieco ją zmodyfikowali. Przede wszystkim pojawiło się na niej mięso, a także bardzo duża ilość sera. Pizza ewoluowała i kiedy w naszym kraju zachodziły przemiany polityczne, trafiła na stoły nad Wisłą. Ponieważ do Polski pizza dotarła z USA, a nie południa Włoch, to w dużej mierze kojarzona jest z tłustym, mięsnym i ociekającym serem daniem. Dopiero za nią przywędrowały do Polski przepisy rodem ze słonecznej Italii. Sama pizza ewoluowała też już na ziemiach polskich. Nasz wkład w rozwój tej potrawy to bogactwo dodatków. Bardzo szybko restauratorzy odkryli, że Polak konsument ceni sobie przede wszystkim ilość wszelkich składników. Im jest ich więcej, tym pizza uznawana jest za lepszą, a tym samym droższą. Polska pizza zatem absolutnie nie trzyma się zasad wyznaczonych przez Włochów, w myśl których pięć składników na pizzy, to przynajmniej o dwa za dużo. Na polskiej pizzy znajdziemy zatem i warzywa, mięso, a przede wszystkim dużą ilość sera i sosu.

Więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/warszawa-grochowska

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *